De gidsen van Gilde Rotterdam

Vrijwilligers met een goed verhaal

Onze gidsen

De gidsen van Gilde-Rotterdam zijn vrijwilligers die uit eigen ervaring vertellen over het leven in de stad en u graag de mooie en interessante plekjes van de Maasstad laten zien. Wilt u eens lezen hoe het bij zo′n rondleiding toegaat, lees dan het In the picture verhaal onderaan deze webpagina.

Gids word je bij Gilde Rotterdam niet zomaar. Elke aspirant-gids doorloopt een introductie­programma en loopt een aantal keren mee met een ervaren gids. Verder heeft hij/zij toegang tot een documentatie die door de gidsen zelf wordt bijgehouden. Onder de gidsen zijn deskundigen op allerlei gebieden, want in hun werkzame leven hebben zij zich beziggehouden met zaken als biologie, architectuur, vervoer, waterbouw, stadsgeschiedenis, bestuur, politie en nog veel meer.

Onze gidsen zijn veelal te herkennen aan hun  jacks, polo’s of blouses. Dit is mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van Stichting bevordering van Volkskracht, de fondsen Elise Mathilde en G.Ph.Verhagen-stichting.

Andere mogelijkheden

Bent u niet meer goed ter been? Onze gidsen kunnen voor u een virtuele rondleiding verzorgen. Voor meer informatie gaat u naar de pagina Virtuele Rondleidingen. Ook is het mogelijk een aanvraag te doen voor een lezing over een specifiek onderwerp of gebouw. Gebruik hiervoor het contactformulier.

Als u voor een bekende nog een cadeautje zoekt, is een cadeaubon voor een Gilde-rondleiding een origineel alternatief.

Onze gidsen hebben in de periode dat we door het corona-virus niet konden wandelen, een virtuele rondleiding “Kris-kras door Rotterdam” samengesteld. Om kennis te maken met sommige van de gidsen zie de lijst van locaties.

In the picture (foto David Rozing)

In the picture

Er zijn zoveel manieren om Rotterdam te verkennen. Met een bus, met de step, met de fiets natuurlijk. Maar wie wandelt, ziet meer. Een kunst- en cultuurwandeling met het Gilde gaat naar plekken waar ook de echte Rotterdammer het fijne nog niet van weet. En met de Rotterdampas wandelt u eenmalig gratis mee.

Op het verzamelpunt, voor De Doelen, staat de Gildegids al te wachten op de groep wandelaars van deze ochtend. In de inleiding zegt de gids direct dat de wandeling best kan uitlopen; er valt immers veel te vertellen.

Op het Kruisplein bij het verzetsmonument “Ongebroken verzet 1940- 1945” wordt stil gestaan. En natuurlijk voert de wandeling ook naar de Reus van Rotterdam, een beeld op ware grootte. Om aan te geven hóe groot deze man was (2,37 meter) staan zijn schoenen in maat 62 en een deurpost op normale grootte naast hem.

Een rondleiding langs kunst en cultuur

Op de Westblaak wordt gestopt bij “Anita”; een felgekleurd en wild vormgegeven kunstwerk, als ode aan de Rotterdamse gabbercultuur uit de jaren negentig. Anita staat op een gevaarlijk punt op een drukke kruising. Dat heeft al geleid tot een botsing tussen vrije kunst en een haastige automobilist. In het Museumpark werd stilgestaan we bij de grote zwarte schroef in de (nu helaas tijdelijk) ontruimde tuin van het  gesloten museum Boymans van Beuningen. Nu als kunstwerk tentoongesteld, maar ooit gemaakt als maquette voor een nieuwe Willemsbrug. Met de gids gaat het verder langs de Kunsthal en wordt twee uur na de start afgesloten

De Gilde-wandeling duurt ongeveer twee uur. Met de Rotterdampas kunt u éénmalig een wandeling gratis meemaken.

Met de Rotterdampas doe je meer dan 750 leuke dingen, gratis of met korting. Het pasjaar loopt van 1 maarrt tot en met eind februari van het volgend jaar. U kunt een Rotterdampas bestellen of verlengen via www.rotterdampas.nl/shop met uw DigiD. Of ga zonder afspraak langs bij de Rotterdampaswinkel in de Centrale Bibliotheek.

 De foto is gemaakt door David Rozing.