Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Beurtvaart

We zien hier een stukje van een stadsplattegrond uit ca 1880. Langs de Oosterkade zien we allemaal plaatsnamen staan, zoals Leerdam, Schoonhoven en Middelburg. Wat is hier het geval? Op deze plaatsen aan de Oosterkade vertrokken beurtschepen naar de betreffende plaatsen. Beurtschepen verzorgen een regelmatige bootdienst tussen twee plaatsen. Omdat de bestemmingen op de plattegrond aangegeven zijn, kun je eenvoudig zien waar je moet zijn als je naar die plaats wilt reizen of als je een pakje wilt afgeven dat naar die plaats moet.

Op de ansichtkaart van de Oosterkade zie je een aantal van deze schepen liggen; in de verte is het Maasstation te zien waar de treinen richting Utrecht en verder vertrekken. Op de plattegrond staat helemaal rechts "Steamer Harwich". Inderdaad kon je hier meteen van de trein op de boot overstappen als je naar Londen moest.

Het Maritiem Museum heeft een typisch beurtschip in de verzameling; er staat in grote letters NAARDEN-BUSSUM op. Het schip voer tussen Amsterdam en Naarden-Bussum, en omdat er in Amsterdam schepen met veel bestemmingen waren was het handig als de plaatsnaam er duidelijk op vermeld stond.

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina