Anna Blaman is geboren in Rotterdam als Johanna Petronella Vrugt. Volgens sommigen staat haar pseudoniem voor Ben Liever Als Man, maar ingewijden zeggen dat het een geheime en ingewikkelde verwijzing is naar de vrouw van haar leven. Lange tijd woonde ze in de De Vliegerstraat bij haar moeder, die daar een pension hield. Tegenover haar laatste woonhuis, nummer 50a, is nu een groot portret van haar aangebracht (zie foto).
Ondanks dat ze in Rotterdam honkvast bij haar moeder bleef wonen, trok ze er vaak op de motor op uit -niet voor één dag, maar voor weken, maanden, schreef ze zelf-, naar Parijs en de Cote d′Azur waar ze genoot van het culturele leven en de gesprekken met existentialisten als Sartre, Simone de Beauvoir. Ook Amsterdam trok voor ontmoetingen met andere schrijvers en kunstenaars. Maar toen haar daar gezegd werd dat ze toch veel meer in Amsterdam dan in Rotterdam thuis hoorde, bracht haar dat tot de volgende overweging: "Ik reisde naar huis terug, vervuld van de diepe overtuiging dat ik hier, in Rotterdam, hoorde, en (…) voelde ik mijn liefde voor haar sterker dan ooit tevoren, als een diep met mij vergroeid onverwoestbaar sentiment."
Aan de Heemraadssingel staat een motorfiets als gedenkteken aan haar met de titel ′Eenzaam avontuur′ (zie foto), dezelfde naam als van een van haar romans. Een roman die, vooral in religieuze kringen, controverse opriep door de homo-erotische scènes die ze schreef. Die controverses hebben niet verhinderd dat ze in 1956 de belangrijkste prijs in de Nederlandse letteren, de P.C.Hooftprijs, kreeg.
door: Frans de Jonge