Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Branderijen

Aan de Noordvest in Schiedam staat een hele rij branderijen; hier werd vroeger jenever gemaakt. Toen de jenever-industrie op zijn hoogtepunt was, waren er wel meer dan 200 van dit soort bedrijven in Schiedam. De meeste ervan zijn verdwenen maar er zijn er toch nog tientallen te vinden. De meeste zijn gemakkelijk te herkennen: naast de hoofdingang zijn er aan één kant twee vensters en aan de andere kant één. Dit heeft te maken met de apparatuur; aan de ene kant van de gang stonden de (grote) moutkuipen waarin de alcohol werd gevormd door meel te vergisten; aan de andere kant stonden de distilleerketels, deze hadden minder ruimte nodig.

Steevast zit/zat er op de eerste verdieping een grote deur. Soms zit er een hijsbalk boven waarmee men de meelzakken naar binnen kon hijsen. Meestal is die er niet, en dan moesten sjouwers de zakken (tot wel 80 kilo) over een ladder naar binnen brengen. Vanaf de eerste verdieping kon het meel dan in de moutkuipen gestort worden.

Bij de rondleiding in Schiedam komen we nog veel zaken tegen die met de jenever-industrie te maken hebben, zoals de korenbeurs en de graanmolens, maar ook een spoelingschuit en een boerenbak. Wat hun functie was, vertelt de gids u graag.

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina