Eind 19e eeuw werd op Feijenoord een aantal nieuwe havens gegraven wegens de sterke toename van de handel. De Binnenhaven en de Entrepothaven werden samen met het Entrepotgebouw en het Poortgebouw gerealiseerd door de R.H.V. (Rotterdamse Handelsvereniging) van Lodewijk Pincoffs.
Het Entrepotgebouw werd tussen 1875 en 1879 door architectenbureau Morre en Co uit Delft in de zgn. utilitaire eclectische bouwstijl gebouwd. Het had voor die tijd de ongekende afmetingen van 200 m. lang en bijna 40 m. breed. Dwars door het gebouw zijn 4 brandmuren aangebracht, die het totale complex in vijven verdelen. Deze stukken kregen de namen van de werelddelen Afrika, Europa, Amerika, Azië en Australië. Het gebouw was het modernste opslaggebouw ter wereld! De voornaamste producten die er lagen waren koffie, thee, suiker en specerijen. Er hoefde pas invoerrechten/accijnzen te worden betaald als de waren het entrepotgebied verlieten. Om het gehele gebied waarop het Entrepotgebouw stond was daarom een muur gebouwd, waarvan nog steeds een stukje te zien is als u een wandelingetje om het gehele gebouw maakt! Het gebouw had een eigen haven (de Entrepothaven) en een spoorwegverbinding.
In 1882 ging de R.H.V. failliet en in 1885 nam de gemeente Rotterdam de Exploitatie van de Binnenhaven, Entrepothaven, Entrepotgebouw en het Poortgebouw over. Lodewijk Pincoffs had veel geld geleend om te kunnen investeren. De zaken liepen niet helemaal naar wens, maar om dat te verbloemen vervalste hij de boekhouding. Hij stopte het ene gat met het andere en vluchtte in 1879 naar Amerika, waar hij een sigarenwinkeltje begon en uiteindelijk in anonimiteit stierf. Hij werd, bij verstek, tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar Amerika leverde hem niet uit.
Heden ten dage zijn er dure appartementen in het voormalige pakhuis gerealiseerd. Langs de Entrepothaven zitten nu winkels, restaurants en een supermarkt in het gebouw. De Entrepothaven is veranderd in een luxe jachthaven, waarin hele dure schepen te zien zijn.
Lodewijk Pincoffs is natuurlijk niet voor niets veroordeeld. Toch besloot men in 1992 een weg, een plein en een brug naar hem te vernoemen. Ook staat er een standbeeld voor het Entrepotgebouw en in 2008 opende aan de Stieltjesstraat, vlakbij de Vijf Werelddelen, Hotel Pincoffs de deuren. Dit alles vanwege de zeer grote betekenis die hij, ondanks zijn malversaties, voor Rotterdam heeft gehad.
Ook werd meegewogen dat hij niet voor zijn eigen gewin fraudeerde. Hij wilde alleen niet toegeven dat de zaken op een gegeven moment niet liepen zoals hij zijn investeerders beloofd had.
Veel historici zijn het er over eens dat de ontwikkeling van Rotterdam tot de grootste havenstad ter wereld (1962 - 2004) zonder Lodewijk Pincoffs niet plaatsgevonden zou hebben.
door: Hans Schippers