In 1872 kwam de Nieuwe Waterweg gereed, waarmee de haven van Rotterdam veel beter bereikbaar werd. Nu was dit wel een onrustige tijd; een Frans-Duitse oorlog was net afgelopen. Weliswaar was Nederland vanaf 1815 niet bij een oorlog betrokken (als we even afzien van de afscheidingsoorlog met de Belgen), maar je weet maar nooit.
De haven was van groot strategisch belang, dus er moest iets aan de verdediging van de haventoegang gedaan worden. Zo kwam er een torpedoloods met voorzieningen om mijnen in de waterweg te leggen. De torpedoloods staat er nog steeds aan de Berghaven.
Daarnaast werd in 1881-1888 gebouwd aan een fort, het Fort aan de Hoek. Dit fort heeft intussen geen militaire betekenis meer, nu is het een museum geworden. Iedereen kan nu beleven hoe de soldaten in ondergrondse ruimten verbleven (zie de foto). Verder kan men de zware ijzeren geschutskoepels bekijken, die vijandelijke kanonskogels moesten afweren. Zware kanonnen moesten vijandelijke oorlogsschepen de toegang beletten.
Meer over dit museum.
door: Nico Booij