Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Getallen aan de Parkkade

We staan hier aan de Parkkade, maar wat stellen deze getallen voor?

Het getal 1002 is een kilometerbord; zulke borden staan er elke kilometer langs de Rijn; ze geven de afstand vanaf het punt (in Zwitserland) waar de Rijn bevaarbaar wordt. In het centrum van Rotterdam staat het bord met 1000 erop, dus Rotterdam ligt 1000 km (langs de rivier gemeten) vanaf dit beginpunt.

Het andere getal is het havennummer. Elk stukje kade in de haven van Rotterdam heeft een nummer, dat ook op de wegwijzers te vinden is. Dit is handig voor vrachtwagenchauffeurs; die hoeven alleen het havennummer te weten en ze kunnen de plek vinden waar ze moeten zijn. We zitten hier op de rechter oever van de Rijn (die wij hier Maas noemen); dat kunnen we zien aan het havennummer, dat onder de 1000 is. De nummers boven de 1000 zitten allemaal op de linker oever; daar zitten tegenwoordig ook veruit de meeste havens. Zo zit bij het Wilhelminaplein het nummer 1241, en verder naar zee zie je steeds hogere havennummers.

Voor de mensen van buiten Rotterdam: de rechter oever van een rivier is de oever die je aan je rechter hand hebt als je in stroomafwaartse richting kijkt. In Rotterdam is dat dus de noordoever.

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina