Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

De Halve Maen in Delfshaven

Vandaag (7 juni 2020) is de Halve Maen aangemeerd in de Achterhaven te Delfshaven. Het scheepje is een replica van het gelijknamige schip dat in 1609 in opdracht van de Verenigde Oostindische Compagnie de oostkust van Noord-Amerika verkende op zoek naar een Noordwestelijke doorvaart naar Indië. Het schip stond onder leiding van de Engelsman Henry Hudson, naar wie de rivier in de staat New York is genoemd.

Als u dit scheepje ziet kunt u zich niet voorstellen dat men met een dergelijk klein vaartuig de oceaan over durfde te steken. De Noordwestelijke doorvaart is niet gevonden, maar de kennis over Noord-Amerika is door de expeditie van Hudson aanzienlijk toegenomen.

Het scheepje is naar Delfshaven gehaald om de viering van 400 jaar Pilgrim Fathers. Deze groep Engelse protestanten is in 1620 met de Mayflower de Atlantische Oceaan overgestoken om in Noord-Amerika een eigen kolonie te stichten. Deze Mayflower, waarvan een model in de Pelgrimvaderskerk is opgesteld, was wat groter dan de Halve Maen; er waren meer dan 200 mensen aan boord, dat moet onvoorstelbaar druk geweest zijn.

Tot 7 augustus 2020 kunt u de Halve Maen bezoeken (reserveren via HalveMaen.nl). Op onze rondleiding door Delfshaven zullen we zeker ook langs dit scheepje komen. De Pelgrimvaderskerk is deze zomer extra geopend voor bezoekers.

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina