Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

de oudste winkelstraat

Zowel Rotterdam als Schiedam hebben een Hoogstraat. In beide gevallen heet de straat zo omdat hij op de dijk (in dit geval Schielands Hoge Zeedijk) ligt. In beide gevallen is de Hoogstraat ook de oudste winkelstraat van de stad. Als je in Holland rondkijkt, zie je dat de oudste winkelstraat heel vaak op de dijk ligt: de Voorstraat in Dordrecht, de Breestraat in Leiden en zo zijn er nog vele voorbeelden.

Dit kan natuurlijk geen toeval zijn. In een groot deel van Holland bestaat de ondergrond uit veen, een slappe, drassige grondsoort. Niet erg geschikt om je huis op te bouwen. De beste plek was de dijk, hoger en droger dan elders. In sommige van die huizen woonden handelaren of ambachtslieden, en zo kwamen hier ook de eerste winkels.

Op de foto zie je de Schiedamse Hoogstraat; deze heeft nog het meest het karakter van een oude winkelstraat. Op het moment van de foto was het erg stil, omdat veel winkels gesloten waren als gevolg van de corona-uitbraak. Maar ook op andere tijden hebben de winkeliers van Schiedam het moeilijk door de grote concurrentie van het centrum van Rotterdam. Omdat er al jaren weinig geld verdiend werd, zie je hier nog ouderwetse winkelgevels die elders allang verbouwd zouden zijn. Uw gids zal u er bij de rondleiding in Schiedam zeker enkele laten zien.

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina