Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Huis 1A

Op dit huis aan de Kleiweg dicht bij de overweg met de metro naar Den Haag staat een groot nummer 1A. Het is geen huisnummer. Huizen met een dergelijk groot nummer zijn bijna altijd gebouwd als dienstwoningen bij een spoorlijn. In dit geval gaat het om de Hofplein-lijn van de ZHESM. In de dienstwoningen woonden mensen die baanonderhoud deden, of die seinen en overwegen bedienden. Veel ruimte was er niet, want in dit huis zaten twee woningen. Het huis is in 1913 gebouwd, en kreeg het nummer 1A omdat er al een dienstwoning met nummer 1 bestond, in het gebouw van het station Schiebroek (vanaf 1955: Rotterdam Kleiweg) dat tot 2006 bij de spoorwegovergang in de Kleiweg gelegen was.

In één van de twee woningen heeft een ploegbaas van de afdeling wegonderhoud gewoond, met een gezin met 8 kinderen. Een van de jongens (geboren in 1925) heeft bij de razzia van Rotterdam op 9/10 november 1944 een aantal dagen onder de keukenvloer gezeten. Toen heeft hij met geel krijt op een van de vloerbalken geschreven:
"10 nov 1944. Dreigbrief wordt rondgebracht door de Duitsers. Mannen van 17 tot 40 jaar worden weggevoerd. A.J Ouwerling 19 j".

De huidige bewoner vertelt: Die meneer Ouwerling stond in 2010 op de stoep. Hij was met zijn kleinkinderen aan het reizen langs de plaatsen waar opa had gewoond. Toen hij zijn naam noemde zei ik: dan heeft u hier onder de keukenvloer gezeten! Hij was zeer verbaasd dat ik dat wist. Tot ik hem vertelde dat zijn tekst op de vloerbalk na 66 jaar nog steeds behouden was.

door Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina