Door de groei van de jenever-industrie in de 18e eeuw groeide ook de handel in graan zodanig dat er behoefte kwam aan een korenbeurs waar de graanhandelaren elkaar konden ontmoeten. Het is een klassiek beursgebouw volgens het patroon dat voor zulke gebouwen al eeuwen in gebruik was. Het heeft open rechthoekige binnenplaats waar de handelaren elkaar konden ontmoeten, met rondom een overdekte galerij waar ze terecht konden als het regende.
In de 19e eeuw werd de binnenplaats overdekt met een constructie bestaande uit ijzer en glas, ook weer net als andere beurzen in de Noordelijke helft van Europa.
Maar terwijl andere beurzen de ene na de andere verdwenen, die in Antwerpen door brand, die in Rotterdam door het bombardement en die in Amsterdam door afbraak, heeft Schiedam zijn beurs behouden. En het aardige is dat je er naar binnen kunt, omdat het nu als openbare bibliotheek in gebruik is. Met de rondleiding door Schiedam komen we ook altijd langs dit gebouw dat ligt naast de dam in de Schie, de plek waar Schiedam ontstaan is.
door: Nico Booij