Op het moment dat ik dit schrijf wordt herdacht dat 80 jaar geleden het bombardement op de binnenstad van Rotterdam werd uitgevoerd.
Nadat het Nederlandse leger zich als gevolg van dit bombardement had overgegeven, werd Rotterdam een steunpunt van de Duitse Kriegsmarine. Het boek "De Kriegsmarine in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog" van Jan Willem van Borselen beschrijft wat voor acties vanuit Rotterdam door de Duitse marine werden uitgevoerd en welke medewerking daaraan door Nederlandse bedrijven (al dan niet gedwongen) werd gegeven.
Tientallen Duitse instanties vestigden zich in het Scheepvaartkwartier, dat bovendien van de rest van de stad werd afgegrendeld met een hoge betonnen muur. Vooral de fraaiste villa′s aan de Parklaan dienden als onderkomen voor kantoren en verblijven. Zo was in de afgebeelde witte villa Parklaan 15 de Feldgendarmerie gevestigd. In het huis van de familie Jamin (Parklaan 17) zat de Ortskommandantur en in het kantoorgebouw Veerhaven 7 de Hafenüberwachungsstelle en de Wasserschützpolizei. Ook werden er enkele bunkers gebouwd, waarvan er nog één bestaat, maar die is vanaf de openbare weg niet te zien.
Verzetsmensen hebben een nauwkeurige kaart van de wijk gemaakt waarin per gebouw was aangegeven welke militaire centra er zaten. De kaart is naar Engeland gesmokkeld om de geallieerde luchtmacht in staat te stellen deze doelen te bombarderen. Het bombardement is nooit uitgevoerd, zodat het Scheepvaartkwartier er nog ongeschonden bijstaat. Daardoor kunt u (als we weer gaan wandelen) met ons een rondleiding door dit fraaie stadsdeel meemaken.
door: Nico Booij