Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Loods 24

Wanneer je wandelend op de Stieltjesstraat bij het Poortgebouw de Binnenhaven oploopt, kom je na zo′n 200 m. bij een groot grasveld dat in een soort betonnen bak ligt. Op het bord wat er voor staat kan men lezen dat het een oorlogsmonument is. De naam van het monument is Loods 24.

De buurt waar nu appartementengebouwen staan, was tot in de jaren ?70 in gebruik als haventerrein. Vooral voor de Tweede Wereldoorlog was dit een druk haventerrein. In de Spoorweghaven en de Binnenhaven meerden vele schepen af, waarvan de goederen werden opgeslagen in loodsen. Om het terrein was een muur aangelegd, om te voorkomen dat onbevoegden het zouden betreden. De Nazi′s lieten al snel het oog op dit terrein vallen om het te gebruiken als verzamelplaats voor de deportatie van Joden. Tussen juli 1942 en april 1943 werden bijna 7000 mensen via Loods 24 afgevoerd naar voornamelijk Auschwitz-Birkenau en Sobibor. Uit onderzoek is gebleken dat slecht 144 joden deze concentratiekampen hebben overleefd. Het betrof Joden uit Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden, die zich vanaf juli 1942 bij loods 24 moesten melden. Velen melden zich niet. Zij werden vaak door middel van razzia′s opgehaald.

In de jaren ′50 werden de loodsen langs de havens afgebroken. Bij de ontwikkeling van de Kop van Zuid werd besloten om de plek van de loods met nummer 24 open te houden als plaats van herinnering. Het plein kreeg de toepasselijke naam "Loods 24" en is ontworpen als een oplopend grasveld ter bezinning en rust met een stenen bank op de plaats waar eens de loods stond. In 1999 is een lichtmonument geplaatst bestaande uit 5 lichtmasten. In 2005 is op de muur van het oplopend grasveld, aan de kant van de Spoorweghaven een plaquette onthuld.

Kindermonument: Aan de Stieltjesstraat ter hoogte van de Spoorweghaven heeft men een stuk van de muur, die om het hele terrein liep, als herinnering laten staan. Hier is in 2013 het Joods Kindermonument onthuld ter herinnering aan de 686 kinderen van 1 maand tot en met 12 jaar waarvan de namen (dankzij een zorgvuldige administratie) nog bekend zijn. Zij werden samen met de volwassenen per trein gedeporteerd naar Kamp Westerbork in Drenthe en daarna meestal naar Auschwitz of Sobibor om te worden vermoord. De namen van deze kinderen zijn te lezen op het monument. Ook staat de leeftijd die zij bereikt hebben vermeld. Op deze plaats wordt je wel aan het denken gezet!

door: Hans Schippers

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina