Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

De geschiedenis van het "bakvis-aquarium" (meisjes HBS)

Locatie:Mecklenburglaan 47-49
Object:School
Architect:W. Dahlen
Bouwjaar:1921
Status:Rijksmonument

Gebouwd als de tweede H.B.S. voor Meisjes in Rotterdam, die was opgericht in 1872. In september 1939 werd het gebouw gevorderd voor de Rotterdamse mariniers en begon voor de school een jarenlange zwerftocht door de stad. In 1940 werd het pand in gebruik genomen door de Duitsers, en na de bevrijding in 1945 bivakkeerden er Canadezen. Van 1945 tot ongeveer 1950 was het gebouw ingericht als noodziekenhuis.

De school werd o.a. gehuisvest in het schoolgebouw aan de Witte de Withstraat. Dit schoolgebouw werd echter ook al weer snel gevorderd.
Na de bezetting kreeg men echter weer de beschikking over het schoolgebouw aan de Witte de Withstraat. De gestage groei van het aantal leerlingen en het sterk verouderde gebouw maakten een nieuwe behuizing noodzakelijk.

Besloten werd het oude schoolgebouw aan de Mecklenburglaan geheel te moderniseren. In september 1953 werd de verbouwde school feestelijk in gebruik genomen.
Tien jaar later, in 1965, kwam het einde voor de school als H.B.S. voor Meisjes. In de vergadering van de Gemeenteraad van 29 april 1965 werd het voorstel van Burgemeester en Wethouders aangenomen om aan de H.B.S. voor Meisjes aan de Mecklenburglaan een experimentele afdeling H.A.V.O. voor meisjes en jongens te verbinden, met ingang van de cursus 1965/66.

De naam van de school werd nu veranderd van "H.B.S. met 5- en 6-jarige cursus voor Meisjes" tot "Gemeentelijke School voor H.B.S., M.M.S. en H.A.V.O. aan de Mecklenburglaan".
Later kreeg de school de naam Mecklenburgschool, echter niet voor lang.

Rond 1970 ging de school op in het groter geheel van de Libanon-scholengemeenschap.

Met dank aan het stadsarchief van Rotterdam

door: Wiegert Schuil

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina