Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Minervahuis

We staan hier op de Meent. De Meent was een van de eerste straten waarvoor plannen werden gemaakt om deze te verbreden. Het plan werd aangenomen in 1913, en was in 1940 bijna voltooid; dit laat wel zien hoe moeizaam de uitvoering van een dergelijk doorbraakplan is.

Het gebouw Minerevahuis I, dat we hier zien, is een van de eerste nieuwe gebouwen aan de verbrede Meent, het kwam klaar in 1937, de architect is J.P.L. Hendriks. Het is het eerste van de reeks gebouwen Minervahuis I, II, III en IV. Minervahuis II zien we links van Minervahuis I. Het zal u waarschijnlijk opvallen dat Minervahuis I er moderner uitziet dan Minervahuis II. Dit zal komen doordat II tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd is, en de nazi-bezetters hadden nu eenmaal een hekel aan moderne architectuur.

Er waren in de jaren voor de oorlog meer plannen voor doorbraken, bijvoorbeeld tussen Blaak en Coolsingel. De Duitse Luftwaffe heeft er in 1940 voor gezorgd dat verdere doorbraken met één klap tot stand kwamen. Minervahuis I heeft deze ingreep doorstaan, net als sommige andere moderne gebouwen. Mijn vermoeden is dat zij hebben overleefd omdat ze minder brandbaar waren dan de oude huizen waarin veel meer hout verwerkt was.

Bron: Wikipedia

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina