We staan op het pleintje voor de ingang van het Stedelijk Museum van Schiedam. Je ziet hier iets merkwaardigs: het plaveisel lijkt omhooggebogen. Wat is hier aan de hand?
Het museum is gevestigd in het voormalige Gasthuis uit de 18e eeuw. Dit gebouw had een aparte mannen- en vrouwenvleugel met alleen de kapel ertussen die meestal op slot zat. Contact tussen de mannen en vrouwen werd in die tijd (onder invloed van de plaatselijke predikant?) zeer negatief beoordeeld.
Voor een museum is een gebouw bestaande uit twee gescheiden vleugels natuurlijk niet handig. Dit heeft men geprobeerd op te lossen door het aanbrengen van een ondergrondse verbinding met daarin de toiletten en de ingangskassa. Om deze ingang te bereiken kwam er een trap van het voorplein naar beneden gemaakt en een kunstenaar heeft bedacht om deze te markeren met de opgebogen stenen.
Het publiek kon echter deze ingang niet vinden en toen is besloten om de kapel als ingang te gebruiken. Hierin zit nu de ingangskassa en de museumwinkel. Daarvoor heeft men kasten voor de wanden van de kapel gemaakt waardoor het karakter van de kapel enigszins is aangetast. De preekstoel staat er nog in volle glorie.door: Nico Booij