Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

De muziektent op het Pijnackerplein

Op het Pijnackerplein in het Oude Noorden staat de enige echte overgebleven muziektent (gemeentelijk monument) van Rotterdam. Deze muziektent kwam gereed in 1911 en werd ontworpen door bouwmeester Nederlof. Op Heyplaat, aan het Rondoplein, staat nog een muziekkoepel.

In de 19e eeuw en het eerste kwart van de 20e eeuw werden er vele muziektenten gebouwd. In de loop der tijd nam de belangstelling voor de zogenaamde pleinconcerten echter af. Tijdens de 2e wereldoorlog sloopten de Rotterdammers een aantal muziektenten om aan brandstof voor de kachel te komen. Ook door vandalisme zijn er veel van deze bouwwerken verloren gegaan. De tent van Nederlof op het Pijnackerplein staat echter nog steeds fier overeind.

Hoogtepunt op het plein was vroeger Koninginnedag. In het Oude Noorden had tot beginjaren ′70 iedere straat zijn eigen Oranjevereniging. De leden verzamelden zich eerst in hun eigen straat, waarna men gezamenlijk naar het plein toog om feest te vieren. Er waren kinderspelletjes, er was muziek en er werd gedanst. De muziektent was het middelpunt van deze feestelijkheden.

In 1971 is er een zogenaamde beatkelder onder de muziektent gebouwd. Hiervoor is de tent tijdelijk verplaatst en daarna door twee hijskranen weer op zijn oude plaats gezet. Deze gelegenheid nam men ook te baat om de muziektent een fikse opknapbeurt te geven. Ook nadien is de tent nog enkele malen gerenoveerd. Zo werd in 2000 het plein geheel geherstructureerd, waarbij men ook de muziektent niet vergat. Bij deze renovatie kwam de tent weer op zijn oude voet te staan.

Inmiddels organiseert de Bewonersvereniging Pijnackerplein regelmatig uitvoeringen in de muziektent. Het hoogtepunt is het Bluegrass Festival. Bij dit festival worden er optredens verzorgd in en rondom de tent. Dit 3-daagse festival trok in 2019 maar liefst ruim 16.000 bezoekers. Helaas is onlangs bekend geworden dat door de Coronacrisis van 2020 het festival dit jaar niet zal doorgaan.

Bovenstaand stukje is er één uit de reeks "virtuele rondleiding". De gidsen van het Gilde Rotterdam zijn deze stukjes gaan schrijven, omdat er van de "normale" rondleidingen in deze corona-tijd geen sprake kan zijn. Zo gauw het weer kan, staan zij meteen weer klaar om u de mooiste en interessantste stukjes van Rotterdam en Schiedam te laten zien. Wij hopen dat u dan ook weer van de partij zult zijn. Laat ons alstublieft niet in de steek!

door: Hans Schippers

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina