Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

De dorpspomp

Vroeger toen er nog geen waterleiding was, kon je in het centrum van elk dorp een pomp vinden, waar de mensen met een emmer water konden halen.

De pomp op de foto staat in het midden van Kethel (tegenwoordig een deel van Schiedam-Noord) bij het begin van de Dorpsstraat. Hij is geplaatst in 1898 op initiatief van J.J. Verspeek, die de watervoorziening voor de dorpsbewoners wilde verbeteren. Het water kwam met een gietijzeren buis uit de Poldervaart, enkele honderden meters verderop. De pomp verdween in 1911 toen Kethel werd aangesloten op de Schiedamse waterleiding. In 2012 is de pomp opnieuw hier neergezet.

Voordat de pomp werd geplaatst haalden de mensen hun water uit sloten in de omgeving, hetzelfde water waarin ook hun poep en pies in terecht kwamen. Geen wonder dat er vroeger vaak besmettelijke ziekten uitbraken. Nog tot ver in de 19e eeuw kwamen op gezette tijden cholera-epidemieën voor die heel veel slachtoffers eisten. De invoering van de waterleiding heeft hierin een enorme verbetering veroorzaakt.

Bron: inlichtingenbord "De Verspeek-Pomp" in Kethel.

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina