Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Stoom!!

Hier zie je Max die met zijn opa op bezoek is bij de Stoom Stichting Nederland. Max was in die tijd een groot treinliefhebber, evenals zijn opa. Vrijwilligers van de stichting zijn druk doende met het onderhoud aan een van de stoom­kolossen waarover de stichting beschikt. Het terrein van de SSN was (en is) wat moeilijk te bereiken; het ligt aan de rand van het Kralingse Bos, langs de spoorlijn naar Gouda.

De locomotief op de foto is van Duitse makelij. In de tijd dat in Nederland museumspoorlijnen ontstonden waren Nederlandse stoomlocomotieven al geruime tijd afgevoerd, terwijl in Duitsland het stoomtijdperk net aan het aflopen was.

De stoomstichting heeft geen eigen spoorlijn, maar af en toe rijdt men met excursietreinen over het gewone spoorwegnet; op alle stations waar de trein langskomt staan fotografen en filmers klaar om het gebeuren vast te leggen. Het is dan ook een machtig gezicht om zo′n trein onder volle stoom te zien passeren.

Op andere dagen is het terrein van de SSN te bezoeken, men is dan met onderhoud bezig en je kunt de locomotieven en andere spoorwagons van dichtbij bekijken.

Zie verder de website van de Stoomstichting
Adres: Rolf Hartkoornweg 50, 3034 KL, Rotterdam

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina