Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Mathenesserlaan 145

Veel Rotterdammers kennen het gebouw aan de Mathenesserlaan 145 nog als het pand van RTV Rijnmond. Daarvoor was opleidingsinstituut Schoevers sinds 1938 er gevestigd. Maar weinigen weten dat Mies Lanen het initiatief genomen heeft voor de bouw van het pand. In haar eerste jaar (in 1920) bij Steno-Dactylo Instituut Schoevers leerde Mies Lanen (1899-1999) steno en typen. Daarnaast trad ze op als receptioniste en af en toe als kindermeisje bij Schoevers thuis. Nog voor ze zelf haar diploma had, gaf ze al typelessen. Ze klom in de jaren twintig op van lerares machineschrijven tot plaatsvervangend directrice van het Haagse Schoeversfiliaal, dat ook veel cursisten van buiten Den Haag trok. Toen Rotterdamse cursisten in 1928 klaagden over de lange reistijd, zette Lanen met geleend geld van haar vader en een oom een filiaal op in een oud woonhuis aan de Nieuwe Binnenweg 163.

In 1938 liet ze het gebouw op de Mathenesserlaan ontwerpen en bouwen door H.C. Lelie in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De begane grond had ze verhuurd aan een winkelier in kantoorartikelen en de flats erboven aan Instituut Schoevers en aan medewerkers, onder wie haar secretaresse, hartsvriendin en opvolgster Trijntje (′Okke′) Hellendoorn. Zelf woonde Lanen helemaal bovenin ′gebouw Schoevers′ in wat we nu een penthouse noemen, met terras. Ze was oprichter van de Bond van Vrouwen Werkzaam in Beroep en Bedrijf en ze heeft haar hele leven gelijk loon voor gelijke arbeid bepleit, maar het zelf niet gekregen.

Meer weten? Zie de bron

Opvallend: ′eerste steen′ rechts van de toegangsdeur in steno.
Sinds 2013 wordt er gestudeerd op een herbestemming van het gebouw maar er lijkt nu gekozen te zijn om er een hotel in te vestigen.

door: Frans de Jonge

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina