Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Het Kasteel van Sparta

Op 15 oktober 1916 werd dit voetbalstadion in de wijk Spangen geopend met een wedstrijd tegen het Tilburgse Willem II. De architecten waren J.H. de Roos en W.F. Overeijnder. Dit waren in die tijd zeer bekende architecten, die behoorlijk veel in Rotterdam hebben ge-bouwd, o.a. een deel van Tuindorp Vreewijk. Het stadion van Sparta is het allereerste echte voetbalstadion van Nederland. Het dankt zijn naam aan het feit dat eeuwen geleden, op ongeveer dezelfde locatie als waar Sparta nu voetbalt, het middeleeuwse ′Kasteel ter Spangen′ stond. Dit kasteel werd genoemd naar het veenriviertje ′de Spange′ dat in de nabijheid van deze burcht stroomde.

Het oorspronkelijke bouwplan behelsde een nog veel groter en voornamer kasteel met monumentale ingangen en hoektorens. Het was echter moeilijk om in de crisis van de Eerste Wereldoorlog aan de benodigde materialen te komen. Vandaar dat besloten werd tot een aanzienlijk eenvoudiger uitvoering.

In de loop der jaren is er veel aan het stadion veranderd. De grootste renovatie vond plaats in 1998-1999, volgens een ontwerp van architectenbureau Zwart & Jansma. Het veld werd een kwartslag gedraaid, waardoor het Kasteel nu aan één van de twee lange zijden van het voetbalveld is komen te liggen. Het rijksmonument, ′het Kasteel van Sparta′ werd netjes in het nieuwe stadion geïntegreerd.

door: Hans Schippers

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina