Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

het Stulemeijer complex

De foto toont een van de eerste woningbouwcomplexen in gewapend beton. Het complex staat bekend als Stulemeijer II; de naam is niet die van de architect, maar van de bouwmaatschappij die het complex tot stand heeft gebracht. Het dateert uit 1923, toen er als gevolg van de Eerste Wereldoorlog aanzienlijke woningnood heerste. Het complex bestond uit etage-woningen, maar bij een latere renovatie is de indeling veranderd.

Het complex ligt in Rotterdam-Zuid, binnen de driehoek begrensd door Groene Hilledijk, Randweg en Bree. Het is vanaf deze straten echter nauwelijks te zien. Kennelijk zijn er eerst huizen langs deze hoofdstraten gebouwd en bleef het binnenterrein nog lang onbebouwd. Iets dergelijk zie je heden ten dage nog in een dorp als Pernis, waar recent nog nieuwbouw is gepleegd op open terreinen tussen de huizen.

Meer informatie over het project is te vinden op de website rotterdamwoont, en in de atlas "Rotterdam Woont". De presentatie van dit werk door de schrijvers Andries van Wijngaarden en Frans Hooijkaas is te zien op youtube.

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina