In Overschie aan de weg naar Delft staat een tolhuis. Vroeger moest ieder die hier passeerde, tol betalen. Met de opbrengst werd de weg onderhouden, maar het was ook een inkomen voor de graaf of hertog die de tol had ingesteld. Zo'n honderd jaar geleden zijn de meeste tollen opgeheven, ze waren te lastig voor het verkeer, en er waren intussen andere manieren om belasting te innen.
Er waren meer tollen in Rotterdam: op de Straatweg naar Hillegersberg, nabij de Kootsekade; op de Westzeedijk nabij de Kievitslaan; op de Mathenesserdijk (destijd de weg naar Schiedam) bij de molen De Graankorrel. In Katendrecht is er nog de Tolhuislaan genoemd naar het tolhuis op de Dordtse Straatweg, de belangrijkste route van Rotterdam naar het zuiden.
Een tolhuis heeft bijna altijd een erker, vanwaaruit de tolgaarder de weg in de gaten kon houden. Vóór het tolhuis was een slagboom: na betaling van de tol ging de slagboom omhoog en kon de passant zijn weg vervolgen.
Elk tolhuis had ook een tarievenbord; bij het tolhuis in Overschie is dit helaas niet meer aanwezig. Om een tarievenbord te zien kun je terecht bij het Belasting- en Douanemuseum aan de Parklaan en b.v. op de site Noorderbreedte.nl. Hierop is te zien:
Paard 5 ct Aangespannen Paard 8 ct Rund of Ezel 1 ct Kalf of Schaap ½ ct Fiets 1 ct Auto 10 ct
door: Nico Booij