Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

De steen van de miljoenen tranen

Meer dan honderd keer kan je hier langsrijden, fietsen of lopen zonder te zien wat er staat: "De steen van de miljoenen tranen".

Ik vond hem tijdens een zoektocht naar de steen der wijzen. De steen der wijzen is bekend als het Harry Potter boek maar omvat van oudsher de zoektocht naar onsterfelijkheid en naar de mogelijkheid om metalen om te zetten in goud. De steen van de miljoenen tranen is een prachtig kunstwerk en een monument dat ook staat voor een verhaal. Het is een herdenkingsmonument voor de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en markeert tot hoever de brand is gekomen die ontstond na het bombardement op 14 mei 1940. Het monument is geplaatst op hoek van de Oudedijk en de Willem Ruyslaan, want tot zover heeft de brand gewoed aan de Noordoost kant van de stad. Willem Ruys was overigens een bekende Rotterdamse reder en actief in het verzet die door de Duitse bezetters werd doodgeschoten als vergelding voor een bomaanslag door het verzet. Zo brengt de Steen van de miljoenen tranen een aantal verhalen en herinneringen bij elkaar.

Over de breukvlakken van het monument lopen druppels water die de tranen van de slachtoffers symboliseren. Uiteindelijk voeden de tranen de bijbehorende bloemen en geven daarmee - ondanks alles - uiting aan hoop en optimisme.

De Steen van de miljoenen tranen is in opdracht van de Stichting Burger-Oorlogsgetroffenen gemaakt door de kunstenares Truus Menger-Oversteegen en onthuld op 12 mei 1990. De gebruikte steensoort is graniet.

door: Luurt-Jan Vermeulen

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina