Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

het Veerhuis

Overschie was al heel lang een knooppunt van waterwegen. Hier komen de drie Schieën (de oorspronkelijke Schiedamse Schie, de Rotterdamse en de Delfhavense Schie) bij elkaar en voordat de spoorwegen een belangrijke rol in het vervoer gingen spelen, was hier druk scheepvaartverkeer.

We zien op de foto het veerhuis aan de Schie; dit staat recht tegenover de plek waar de Rotterdamse Schie uitkomt in de oorspronkelijke Schie. Veel schepen op de binnenlandse wateren werden "gejaagd", d.w.z. getrokken door een paard dat langs het kanaal over een jaagpad liep. Als de schipper te arm was voor een paard, trok zijn vrouw of hijzelf het schip voort.

Waar het jaagpad langs de Rotterdamse Schie eindigde, moest het paard met een veerpont overgezet worden naar de andere kant van de Schie waar het jaagpad naar Delft verder liep. Daarom staat hier ook het veerhuis.

Bij het veerhuis staan ook nog een paar rolpalen, vertikale palen die ervoor moesten zorgen dat het touw waarmee een schip werd getrokken, in een bocht niet bleef haken achter voorwerpen op de wal.

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina