Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Willemsbrug

De huidige Willemsbrug is de tweede brug met die naam over de Nieuwe Maas. Hij is in 1981 in officieel gebruik genomen met een wandeling door toen nog Koningin Beatrix en kroonprins Willem Alexander. Het was zijn eerste officiële daad.
De brug met een hoogte van 50 meter en een totale lengte van 270 meter is een ontwerp van Cor Veerling. Veerling was lang in dienst bij Gemeentewerken van Rotterdam. Hij ontwierp ook metrostations, waarvan dat in Spijkenisse zijn beroemdste is.
De brug vervangt de oudere brug die was ontworpen door C.B. van der Tak en is vernoemd naar koning Willem III. De Willemsbrug was tot de opening van de Maastunnel de enige vaste oeververbinding in Rotterdam over de Maas.

De oude Willemsbrug is legendarisch geworden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mariniers verdedigden de brug en de spoorbrug op een manier die de Duitsers niet hadden verwacht. Om hun verzet te breken, bombardeerden de Duitsers het centrum van Rotterdam op 14 mei 1940.
De Willemsbrug is recent danig gerestaureerd en met nieuwe rode kleuren en moderne led-verlichting in zijn oude luister hersteld.

door: Henk Stroeve

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina