Kris-Kras

Welk stukje Rotterdam wilt u vanuit uw stoel beleven?

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Station Hofplein

Op dit gebouw aan de Katshoek staat 'STATION HOFPLEIN'. Je kunt hier niet op de trein stappen, maar vroeger kon dat wel. Het station en het 2 km lange viadukt door Noord behoorden toe aan de ZHESM (Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij).

De ZHESM was een pionier in zijn soort. De maatschappij bouwde in 1908 de eerste electrische spoorweg van Nederland; deze liep van het station Rotterdam-Hofplein naar Den Haag, Wassenaar en Scheveningen. Ook in andere opzichten liep de maatschappij voorop; voor het eerst werd hier volgens een starre uurdienst gereden; elk uur om dezelfde tijd kwam de trein langs, nu heel gewoon, maar toen ongebruikelijk.

De Hofplein-trein bracht je in een half uur van het centrum van Rotterdam naar Den Haag en naar Wassenaar. Rijke Rotterdammers begonnen zich in Wassenaar te vestigen; in Rotterdam was wonen niet aantrekkelijk door de herrie en de stank. Zo behoorde de Hofplein-lijn tot de eerste forensenlijnen.

Sedert 2006 rijdt de metro naar Den Haag over het grootste deel van deze lijn. De tak naar Wassenaar en Scheveningen was in 1953 helaas al verdwenen.

In het Spoorwegmuseum in Utrecht kun je nog een prachtig gerestaureerd rijtuig van de ZHESM zien. Voor een forensentrein is dit rijtuig verbazingwekkend luxueus ingericht. De Stichting Hofpleintrein restaureert een voormalig ZHESM rijtuig met de bedoeling het ter herinnering aan het verleden te plaatsen op het viaduct.

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina