Nieuws van Gilde
 
 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nico van Veen Lid in de Orde van Oranje Nassau

Nico van Veen, vrijwilliger bij Rondleidingen, is op 26 april 2018 door Burgemeester Aboutaleb koninklijk onderscheiden en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Nico heeft deze onderscheiding gekregen voor zijn werk en inzet bij de protestantse kerk (Hoflaankerk) in Kralingen, Pro Rege en Gilde Rotterdam.
Zijn inzet voor de rondleidingen bij het Gilde heeft mede bijgedragen tot het krijgen van deze verdiende onderscheiding.
Nico was zeer verrast. Hij dacht dat hij met zijn dochter naar de KvK moest en kwam in het Stadhuis terecht. Het was een sfeervolle bijeenkomst.
Nico, nogmaals, van harte, je hebt het verdiend.
 

taalvrijwilligersmarkt op 24 oktober

Kom naar de taalvrijwilligersmarkt op 24 oktober om 13.00-16.00 uur in de hal van de Centrale Bibliotheek (adres: Hoogstraat 110, 3011 PV Rotterdam). Zie de flyer.
 

Maastunnel

Sinds enige tijd verzorgen medewerkers van de gemeente Rotterdam rondleidingen in de Maastunnel. Door de grote belangstelling van het publiek heeft men problemen gekregen met de verwerking van de aanmeldingen. De gemeente heeft samenwerking gezocht met Gilde Rotterdam om de aanmeldingen soepeler te kunnen verwerken. Vanaf half april kunnen belangstellenden zich via de website van Gilde aanmelden voor deze rondleidingen. Zie de agenda van de rondleidingen in de Maastunnel.
 

Nieuwe secretaris

Met ingang van 5 februari is Bernard Noorduyn secretaris van het bestuur van Gilde Rotterdam.
Binnenkort zal er een profiel en introductie van hem op de website worden geplaatst.
Bernard is bezig zich in te werken in de activiteiten van Gilde Rotterdam en zal o.a. een aantal rondleidingen gaan meemaken.
Op de Lenteborrel van 22 maart zal hij aanwezig zijn.
Bernard is te bereiken per e-mail secretaris@gilderotterdam.nl en telefonisch 0655342028
 

Overlijden Dick v.d. Maarel

Eén van onze oudste en meest ervaren gidsen, Dick van der Maarel, is begin maart tijdens een reis in Indonesië geheel onverwacht overleden. Al vanaf 1990 was Dick als gids bij Gilde Rotterdam werkzaam. Binnen Gilde was Dick vooral de persoon die de nieuwe gidsen onder zijn hoede nam en de kneepjes van het vak leerde.
Wij zullen zijn bijdrage missen.
 

Financiële bijdragen

Met de financiële bijdrage van STOER, Elise Mathilde, G.Ph.Verhagen­stichting bouwen wij verder aan ons kantoor met een nieuwe computer met twee beeldschermen, een multi­functionele printer en schaffen we lesmateriaal voor de huiswerkklassen. Ook zijn wij deze fondsen heel dankbaar voor het vertrouwen in Gilde.
 

In gesprek met een taalmaatje

"Wil jij met mij in gesprek?" Anderstaligen vertellen hun persoonlijke verhaal en waarom ze met iemand in gesprek willen.
In een tweede film over taalhulp vertellen vrijwilligers van Gilde over hun werk op het gebied van taalhulp.
Meedoen? Meld je bij ons aan! Zie hier voor meer informatie.
 

Jaarverslag 2016

Het jaarverslag van Gilde Rotterdam over 2016, met daarin ook de jaarrekening, is verschenen. Klik hiervoor op: jaarverslag 2016
 

Syriërs bezoeken gemaal

In het kader van hun inburgering heeft een aantal Syriërs samen met hun taalmaatjes een bezoek gebracht aan het museum De Hooge Boezem achter Haastrecht. Zie de foto′s
 

Bijdrage van €10.000 Oranje Fonds voor Gilde!

Heel erg blij zijn wij met de toekenning van maximaal €10.000 van het Oranje Fonds. Met heel veel plezier en met hulp van tal van vrijwilligers zetten wij dit in om taalhulp verder te professionaliseren.

Ons plan bestaat uit het aanschaffen van 2 nieuwe computers, zodat we op kantoor zonder storingen het werk kunnen uitvoeren. Verder zullen wij trainingen met specifieke thema′s aanbieden aan onze taalvrijwilligers. Ook zullen wij (les)materiaal voor vrijwillige taalcoaching aanschaffen. Heel fijn is dat wij advertenties kunnen plaatsen in de huis-aan-huis kranten om meer vrijwilligers te werven. Tenslotte investeren wij verder in ons PR materiaal.

Wij zijn het Oranje Fonds heel dankbaar voor het vertrouwen in de plannen van onze taalhulp sector.
 

Bijdrage van €1000,- van ING

Heel erg mooi is de laptop die we met de bijdrage van het ING hebben gekocht. Hiermee kunnen we intake-gesprekken met onze vrijwilligers en hulpaanvragers meteen op uitwerken. Dit bespaart ons veel tijd, die we nu kunnen inzetten om mensen ECHT verder te helpen.

Dit alles dankzij aan één van onze geweldige taalvrijwilligers, die bij de ING werkt en voor ons heeft bemiddeld.
 

Gilde 30 jaar

Op 28 oktober 2016 vierde Gilde Rotterdam zijn 30-jarig bestaan in de Oude Kerk in Delfshaven. Bekijk de diavoorstelling
 

Bestuur en adres van Gilde Rotterdam

Het nieuwe bestuur van de stichting Gilde Rotterdam is in functie getreden. Het bestaat uit:
  • Wim van Heemst, voorzitter
  • (momenteel vacature), secretaris
  • Jacques la Croix, penningmeester
  • Plonia Voormolen, coördinatie kennisoverdracht
  • Rolf Rosenboom, coördinatie rondleidingen
  • Adine Atzeni en Anita van den Emster, coördinatie taalhulp.
Gilde Rotterdam is met ingang van januari 2016 gevestigd in gebouw De Heuvel, Grotekerkplein 5, Rotterdam. Vanaf 11 januari kunnen onze medewerkers daar uw vragen beantwoorden.
 

Stichting "Gilde Rotterdam" opgericht

De stichting die vanaf 1 januari 2016 de werkzaamheden van Gilde Rotterdam onder haar hoede heeft, is opgericht; de stichting is intussen ook bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Zie het persbericht . Hiernaast een foto van (een deel van) de werkgroep die de doorstart voorbereidt.
 

Fotopuzzel op de Rotterdamse Dag 2015

Gilde Rotterdam was als vanouds aanwezig op de Rotterdamse Dag 2015, die deze keer plaatsvond in de hal van de Centrale Bibliotheek.
Er was gelegenheid om aan een foto-raadsel mee te doen. Totaal zijn 28 formulieren ingevuld. Er waren totaal 40 punten te verdienden. Dit is inclusief de Bonusvraag die niemand goed had. Er waren 13 Rotterdammers die in de prijzen zijn gevallen: 10 punten en meer. De winnaars, 2 personen, hadden 23 punten.
Enkele van de foto′s zijn hiernaast afgebeeld.
De antwoorden:
1. Schielandshuis is gebouwd tussen 1662 en 1665 – 350 jaar of 325-375 jaar
2. Wapen van Delfshaven - haring/maas/korenaar
3. De officiële naam is Beurstraverse, geopend in 1996.
4. Honingerdijk bij Trompenburg – restaurant “Rust wat”
5. Gijsbert Karel Van Hoogendorp – 1763-184 – Pensionaris R’dam – Maker van de Grondwet 1813 – 3-mansschap v.d. Duyn, landing Willen 1 te Scheveningen
6. Verovering van de Zilvervloot op de Spanjaarden in 1628
7. Toegangspoort van het voormalige Coolziekenhuis op de (verlengde) Lijnbaan
8. Dichter, zanger en tekenaar Koos Speenhof
9. Brandspuithuisje aan de Oudedijk bij Nw. Plantage / Gasfabriek­terrein
10. Erasmusuniversiteit n.a.v.75 jarig bestaan
11. Hier, Prins Hendrikkade, werd, in de IJssalon, op 14 mei 1940 de capitulatie getekend.
12. Overblaak de Kubuswoningen
13. Gevel AMRO-bank Coolsingel – de officiële naam is WELVAART
14. Eerste ANWB-paal (replica)in Nederland – Oudedijk bij de Hoflaankerk. Ca. 100 jaar.
15. Heyplaat – Vestastraat.
16. Pompgebouw – DWL-terrein.
17. Huisvesting directeur en dierenarts + kantoren Slachthuis.
18. Essenlaan - Kralingen
19. Joep van Lieshout – op het Churchillplein
20. Dukdalven - genoemd naar D’Alfa – landgraaf van Holland. Aan deze palen bond hij zijn vijanden vast bij LAAG water. Een gruwelijke dood tegemoet
21. Op de ’s-Gravenweg
22. Schoolgebouw, diverse soorten onderwijs – Beukelsdijk
23. In Delfshaven – Wijdesteeg – Vroeger stond hier een klein “ziekenhuisje” waar veel zeelui aan hun einde kwamen. De doodskop is hieraan een grapje/herinnering.
24. Boompjes, bij Erasmusbrug – monument De Boeg, gevallen Koopvaardijbemanning 40-45 – Vlaggenparade
25. Westzeedijk – Jacob Mees - T.o. Kunsthal, huis geheel in met Wingerd begroeid. Ga maar kijken naar de brievenbus.!!!
 

Uitslag fotoraadsel Rotterdamsedag 2015

Dit jaar vroegen we de bezoekers van de Rotterdamse Dag welke 10 kunstwerken er op de foto′s te zien waren, alsook wie de makers daarvan zijn en waar de kunstwerken staan.
Het bleek ook dit jaar weer erg moeilijk te zijn.
Dit zijn de antwoorden:
1. Hendrik Tollens van J.Th. Stracke (Het Park)
2. Maasbeeld van Auke de Vries (bij de Willemsbrug)
3. Elevazione van Guiseppe Penone (boom aan de Westersingel)
4. Three columns van George Rickey (Schouwburgplein)
5. Anita van David Bade (Blaak)
6. Screwarch van Claes Oldenburg (in de tuin van Boymans)
7. Delftse Poort van Cor Kraat (Pompenburg)
8. Left luggage depot van Jeff Wall (Koninginnehoofd)
9. Het evenwichtje van den Hartog (Korte Hoogstraat)
10. De voetballer van Henk Chabot (in het Feijenoordstadion)
De winnaar(s) krijgen bericht.
 

Uitslag fotoraadsel Rotterdamse Dag 2013

Het was erg moeilijk, dit jaar. Hoewel er veel echte Rotterdamkenners rondliepen zorgde de 10 foto´s voor flink wat hoofdbrekers.
Niemand wist alle 10 oplossingen, vandaar dat twee deelnemers met 8 goede antwoorden de winnaars zijn geworden. Dat zijn R.Stoon uit Soest en C.J.Lobéuit Vlaardingen , die ieder twee tegoedbonnen voor een rondleiding toegestuurd krijgen.
F.Kazenbroot, F.Vonk, J. Lammers en mw. L.Kruis verdienden een eervolle vermelding en krijgen ieder 1 tegoedbon toegestuurd. De oplossing staat hier.
 

Vrijwilligerswerk Rotterdam

CVD Vrijwilligerswerk gaat op in Vrijwilligerswerk Rotterdam
Per 2 januari 2013 komt er één nieuw, centraal servicepunt voor het vrijwilligerswerk in Rotterdam. Tot op heden waren er meerdere steunpunten (Proxy, de Heuvel, Pot met Goud, Stichting Vrijwilligerswerk Rotterdam en het Centrum Voor Dienstverlening) voor vrijwilligerswerk actief. De gemeente Rotterdam heeft besloten dat er één vrijwilligerscentrale komt in Rotterdam. Lees meer.
 

Gilde op de Rotterdamse Dag 2012

Gilde Rotterdam stond op 3 november j.l. weer op de Rotterdamse Dag in de Laurenskerk.
Het was weer erg gezellig en druk. Veel bezoekers deden mee aan de prijsvraag van Gilde, waarbij gratis rondleidingen gewonnen konden worden. De vraag was welke bekende Rotterdammers afgebeeld waren. Dat bleek nog behoorlijk moeilijk te zijn. De oplossing staat hier. Alle winnaars krijgen bericht. En omdat het zo moeilijk was, zijn er dit keer ook troostprijzen voor wie niet alles goed had.
 

Gilde op Rotterdamse Dag 2012

Op zaterdag 3 november van 10.00 tot 17.00 uur wordt voor de 34e maal de Rotterdamse Dag georganiseerd in de Laurenskerk.
Bezoek de stand van Gilde Rotterdam!

Zie ook de site van Ons Rotterdam.
 

CVD organiseert Chi-Kung lessen

Op 18 augustus organiseert CVD een kennismakingsles voor Chi-Kung, een Chinese bewegingsleer. Wilt u meer weten, bekijk dan de aankondiging .
 

Gilde op Rotterdamse Dag 2011

Gilde Rotterdam was ook dit jaar op de Rotterdamse Dag in de St. Laurenskerk.
We hadden net als vorig jaar een prijsvraag. Er waren voor de bezoekers van de stand drie foto′s te raden, ze zijn hiernaast te zien.
De winnaar van deze best lastige prijsvraag is de heer G M van Tilborg. Hij heeft de 2 cadeaubonnen voor een gratis rondleiding toegestuurd gekregen.
De oplossingen waren (van boven naar beneden): Heemraadstraat (wasserij Merks in 1945), Wijdesteeg en Schiekade (rusthuis Suzanne 1945).
 

1500ste vrijwilliger

In het jaar dat Gilde Rotterdam zijn 25-jarige bestaan viert, is er nóg een mijlpaal bereikt. Op 27 juni 2011 is namelijk de 1500ste vrijwilliger ingeschreven. Het betreft mevr. S. Speksnijder.
Mevrouw Speksnijder gaat zich bij Gilde bezighouden met SamenSpraak. Zij zal in dat kader een anderstalige stadsgenoot gaan helpen om diens Nederlandse spreekvaardigheid te verbeteren. Zij gaat dit vrijwilligerswerk doen omdat zij het interessant vindt om met mensen uit andere culturen in aanraking te komen. Daarnaast wil zij een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het Nederlands van stadgenoten van buitenlandse herkomst. Vooral het aspect om daar samen aan te werken is voor haar belangrijk.
 

Jubileum

In 2011 vierde Gilde-Rotterdam zijn 25-jarig jubileum. Het eerste evenement was de wandeldag op 19 april, waar we gidsen van andere Nederlandse Gilden ontvingen.
Meer over het jubileum op de jubileum-pagina .
 

Delfshaven

Naast de bestaande rondleiding in Delfshaven is er nu een waarbij de Pelgrim­vaders­kerk wordt bezocht.
Ook is er een Engelse versie van deze rondleiding ten behoeve van Amerikaanse toeristen.
 

Gilde op Rotterdamse Dag

Gilde Rotterdam was ook dit jaar op de Rotterdamse Dag in de St. Laurenskerk.
We hadden er een prijsvraag. De vraag was hoelang een bepaalde route was (er hing een kaartje). Je kon daar 2 gratis rondleidingen mee winnen. De route was 5,8 km. En de winnaar is: dhr of mevrouw W. Mekes die er maar 50 meter naast zat!!!!
 

Gilde op R′Uitmarkt

Gilde was weer aanwezig op de R′Uitmarkt op 6 september. Bezoekers konden gratis meedoen aan twee rondleidingen.
 

Rondleiding voor aanbieders

Alle aanbieders van Gilde waren in juni uitgenodigd voor de speciale “kennismakings”-wandelingen. Deze wandelingen werden verzorgd door één van onze eigen wandelgidsen. Tijdens de ontvangst met koffie en koek op het Gilde kantoor en de wandeling was er volop gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, wat ook de bedoeling van de wandelingen was. Er werden ervaringen gewisseld en soms zelfs vervolgafspraken gemaakt. Het weer zat over het algemeen goed mee en de uitleg van de gidsen werd zeer op prijs gesteld. Met de enthousiaste deelnemers werd afgesproken om zoiets vaker te doen.
Klik hier of op de foto rechts om meer foto′s te zien.
 

In the Picture

Onder de titel “In the Picture” zet Gilde Rotterdam deze keer aanbieder Dirk v.d. Vis in het zonnetje.
 

Nieuwjaarsreceptie

Op 6 januari 2009 hield Gilde-Rotterdam in de Zuiderkroon zijn jaarlijkse nieuwejaarsreceptie waar veel van de aanbieders aanwezig waren. Klik op de foto hiernaast om meer foto′s te zien.
 

Gilde op R′Uitmarkt en Rotterdamse Dag

Gilde was aanwezig op de R′Uitmarkt op zondag 7 september en had ook een stand op de Rotterdamse Dag op zaterdag 25 oktober 2008. Vooral over de rondleidingen werd hier informatie verstrekt.
 

In the Picture

Onder de titel “In the Picture” zal Gilde Rotterdam op gezette tijden iets meer vertellen over één van zijn aanbieders. De eerste maal is deze pagina gewijd aan Harry Plazier.
 

Herdenkingswandeling

Onder de titel “Monumenten en Herdenken” werden er op 4 en 14 mei enkele herdenkingswandelingen gehouden, bedoeld voor schoolkinderen vanaf groep 7 en hun (groot-)ouders.
 

Architectuur-jaar

Rotterdam heeft het jaar 2007 uitgeroepen tot Jaar van de Architectuur. In het kader hiervan is Gilde-Rotterdam gestart met een aantal wandelingen in de avond; zie de agenda.
Verder organiseert Gilde een drietal busrondritten gewijd aan de woningbouw in Rotterdam. Lees meer.