Herdenkingswandeling
 

Herdenkingwandelingen voor de Rotterdamse basisscholen

Van de ca. 500.000 Rotterdammers die in 1940 het bombardement en daarna de oorlogsjaren hebben meegemaakt leven er vandaag de dag nog ongeveer 40.000 die dat zelf zouden kunnen navertellen. Dat aantal wordt steeds kleiner. Daarnaast zijn er talloze Rotterdammers die van ouders en grootouders de persoonlijke verhalen hebben gehoord. Dat verleden mag, hoe pijnlijk het ook is, niet vergeten worden.
De wandelingen zijn bedoeld om kinderen vanaf groep 8 dat verhaal te vertellen waarbij ook stil wordt gestaan bij de wijze waarop Rotterdam en de Rotterdammers de herinneringen aan de oorlogsjaren levend hoeden; door de monumenten en de traditionele ceremoniën die daarbij gehouden worden op 4, 5 en 14 mei.
Vorige jaren heeft Gilde Rotterdam in samenwerking het Stichting Droomtheater deze wandelingen georganiseerd en dat was een groot succes. Ruim 250 basisschoolleerlingen van 8 verschillende Rotterdamse scholen hebben toen met onze gidsen de herdenkingswandelingen gelopen.
De Rotterdamse Basisscholen worden daarom ook dit jaar weer van harte uitgenodigd om met hun leerlingen aan de wandelingen deel te nemen.
Gedurende de hele meimaand kunnen scholen op elk gewenst tijdstip één van de routes lopen. Aanvragen kan tot en met 24 april, telefonisch of per e-mail bij GILDE.
Onze gidsen zijn ook bereid om, voorafgaand aan de wandeling, in de klas uitleg te komen geven.

U kunt kiezen uit de volgende routes:
  1. Stadhuis, Politiebureau, Stadhuisplein, gebouw “de Utrecht”, Beurs, Zadkine monument, City Information Centre.
  2. Laurenskerk, Zadkine monument, monument de Boeg, boompjes (Synagoge), oprit oude Maasbrug, eindpunt Blaak (of anders in overleg).
  3. Noordereiland (vd Takstraat) Stieltjesstraat, Plein/Loods, Spoorhaven,Wilhelminaplein (Leendert Erland monument).
  4. Deze wandeling brengt de kinderen langs een deel van de Brandgrens aan de Noordzijde van het centrum. De verrassing voor de wandelaars zit aan het begin of eind: een bezoek aan het Gemeentearchief, waar in het depot de bommenkaart én het originele ultimatum van de Duitsers klaarligt. Bovendien wordt het bombardement tastbaar gemaakt door een korte film waarin de puinhopen langs de brandgrens te zien zijn.

Er is ook een herdenkingswandeling voor anderen dan leerlingen van de basisschool. Zie de agenda.

Eerstvolgende rondleiding: zaterdag 4 mei 2019 om 14.00. U kunt zich (uiterlijk 1 werkdag voor de rondleiding) aanmelden voor deze rondleiding. Kosten: prijs per volwassene € 6,00, prijs per kind € 3,00; houders van de Rotterdam-pas mogen 1 maal gratis mee.
Voor een groep kunt u deze rondleiding aanvragen.