Scheepvaartkwartier
 

Het Scheepvaartkwartier is ontstaan in de achttiende eeuw toen hier de eerste havens kwamen en de villa′s langs de Parklaan. De meeste gebouwen in de wijk dateren echter uit de periode dat de haven van Rotterdam zijn grootste expansie kende, van 1870 tot 1920. Voor liefhebbers van Jugendstil/Art Nouveau is er dan ook veel te zien.
Omdat veel gebouwen zijn neergezet door reders en havenbaronnen, zijn er ook alom tegeltableaus, reliëfs e.d. te zien die iets van handel of scheepvaart laten zien.
Meestal neemt de gids u ook mee naar Historische Tuin Schoonoord, het kleinste en meest intieme park van Rotterdam, gevestigd in de voormalige tuin van één van de villa′s.
Het kwartier biedt nog meer verrassingen: oude pakhuizen die nu voor andere doeleinden gebruikt worden.

Het beginpunt van de wandeling is voor het STC-gebouw, Willemskade 13, naast de eindhalte Willemsplein van tramlijn 7. De wandeling is rolstoelvriendelijk, ongeveer 5 km lang en duurt ruim 2 uur.
Voor mensen die slecht ter been zijn, hebben we ook een virtuele rondleiding.

Eerstvolgende rondleiding: vrijdag 21 februari 2020 om 14:00 uur. U kunt zich (uiterlijk 1 werkdag voor de rondleiding) aanmelden voor deze rondleiding. Kosten: prijs per volwassene € 6,00, prijs per kind € 3,00; houders van de Rotterdam-pas mogen 1 maal gratis mee.
Voor een groep kunt u deze rondleiding aanvragen.