Scheepvaartkwartier
 

Het Scheepvaartkwartier is ontstaan in de 18e eeuw toen hier havens en villa′s langs de Parklaan kwamen. De meeste gebouwen in de wijk dateren uit de periode dat de haven van Rotterdam de grootste expansie van 1870 tot 1920 kende. Voor liefhebbers van Jugendstil/Art Nouveau is er veel te zien. Veel gebouwen zijn in opdracht van reders en havenbaronnen gebouwd. Er zijn tegeltableaus, reliëfs e.d. die iets laten zien van handel of scheepvaart. Het kwartier biedt nog meer verrassingen: "oude pakhuizen die nu voor andere doeleinden gebruikt worden". Meestal neemt de gids u ook mee naar de Historische Tuin Schoonoord, het kleinste en meest intieme park van Rotterdam, gevestigd in de voormalige tuin van één van de villa′s.

Het beginpunt van de wandeling is voor het STC-gebouw, Willemskade 13, naast de eindhalte Willemsplein van tramlijn 7. De wandeling is rolstoelvriendelijk, ongeveer 5 km lang en duurt ruim 2 uur.
Voor mensen die slecht ter been zijn, hebben we ook een virtuele rondleiding.

Eerstvolgende rondleiding: zaterdag 16 mei 2020 om 14:00 uur. U kunt zich (uiterlijk 1 werkdag voor de rondleiding) aanmelden voor deze rondleiding. Kosten: prijs per volwassene € 6,00, prijs per kind € 3,00; houders van de Rotterdam-pas mogen 1 maal gratis mee.
Voor een groep kunt u deze rondleiding aanvragen.