Het Vergeten Bombardement
 
 

Herdenkingswandeling ′Het Vergeten Bombardement′

In de maand maart van 1943 zijn er door de Amerikaanse luchtmacht verschillende bombardementen uitgevoerd op de scheepswerven in Schiedam. Een van de bombardementen is verschrikkelijk mislukt, op 31 maart 1943 was het weer zo slecht, storm en laaghangende bewolking, dat er per vergissing de wijk Bospolder in Rotterdam-West werd getroffen. In een gebied van ca 18 ha werd er door treffers en brand grote schade aangericht en vielen er honderden doden.
In het Gijsingpark is er in 1993, 50 jaar na het bombardement, een monument opgericht die ons herinnert aan dit bombardement. Het park heet vanaf de onthulling van het monument Park 1943. Een groep bewoners uit de wijk hebben er voor gezorgd dat deze “brandgrens” is gemarkeerd met tegels en na de herdenking op 31 maart 2017 is er een wandeling gemaakt langs de brandgrens.
De wandeling duurt ca 2 uur en is rolstoel-vriendelijk; er zijn onderweg mogelijkheden tot toiletbezoek. De wandeling start op de hoek van de Grote Visserijstraat en de Rösener Manzstraat achter het monument.

Eerstvolgende rondleiding: dinsdag 31 maart 2020 om 14:00 uur. U kunt zich (uiterlijk 1 werkdag voor de rondleiding) aanmelden voor deze rondleiding.
Deze rondleiding is gratis; aanmelden is wel noodzakelijk.