De Kathedraal

Prijs
Prijs
Deze rondleiding is niet beschikbaar op een bepaalde datum. Voor een groep van minimaal 4 personen kunt u een andere datum voorstellen.

Inschrijven

Bewaar dit

Adding item to wishlist requires an account

1884
    


 • ‘R’dam Pas’
  Voor een aantal rondleidingen geldt dat u met een Rotterdampas één maal per jaar gratis kunt deelnemen aan een rondleiding.
  In dit geval wordt de  selectieknop met tekst ‘R’dam Pas’ getoond en kunt u aangeven hoeveel personen gebruik willen maken van deze mogelijkheid.


 • ‘R’dam Pas’
  Met een Rotterdam Pas kunt u in de periode van 9 maart tot 31 mei één maal met korting deelnemen aan de rondleiding door de Maastunnel. De prijs bedraagt dan € 4,00.
  In dit geval wordt de  selectieknop met tekst ‘R’dam Pas’ getoond en kunt u aangeven hoeveel personen gebruik willen maken van deze mogelijkheid.


Informatie rondleidingen:

 • Tel. nr.: 010 2038485
 • rondleiding@gilderotterdam.nl
 • Jaren van ervaring!

Populaire tags

Rondleidingen met deze eigenschappen:

Haven

Nieuwe Maas

Natuur

Kerk

Hoogbouw

Brandgrens 1940

Informatie

De Kathedraal is de hoofdzetel van het bisdom Rotterdam. P.G. Buskens is de architect van dit bijzondere gebouw met talrijke bijzondere details. Bij het ontwerpen van de neoromaanse kerk heeft de architect zich laten inspireren op de Wartburg in Thuringen. De kerk zit vol met symboliek en heeft duidelijke art-deco kenmerken.

Start

Graag 10 minuten voor het tijdstip verzamelen.

Prijs

Nader overeen te komen

Prijs exclusief:

 • Consumpties en eventuele toegangsprijzen
 • Reiskosten naar Rotterdam
Fotos
Beschrijving
Wat kun je verwachten

 

De Kathedraal aan de Mathenesserlaan is de bisschopskerk van Rotterdam. Al bij het verstrekken van de bouwvergunning aan het begin van de afgelopen eeuw heeft het gemeentebestuur overwogen dat het gebouw in de voorgestelde vorm, ontworpen door architect P.G. Buskens, uitstekend paste in de breed opgezette Mathenesserlaan. Buskens heeft zich voor het ontwerp laten inspireren door het kasteel ‘de Wartburg’ in het Duitse Eisenach  (Thuringen). Oorspronkelijk was de kerk bedoeld als parochiekerk gewijd aan de heilige Elisabeth van Thuringen, echter na de sloop van de kathedraal aan de Westzeedijk, heeft het bisdom besloten de kerk op te waarderen. De kerk is omgedoopt tot de sint Elisabeth en sint Laurentius Kathedraal.

Het is een gebouw met schitterende gebrandschilderde ramen en valt als kruiskerk op door het bijzonder brede middenschip. In de vloer van het altaarverhoging is het wapen van Thuringen terug te vinden. Tijdens een recente restauratie zijn de oorspronkelijke schilderingen in de absis en de beide zijkapellen onder de overschilderingen (aangebracht in de jaren 60) weer tevoorschijn gehaald. Opvallend zijn de plexiglazen zetels vormgegeven onder het bewind van Bisschop Baer. Hoewel oncomfortabel, laten zij het zicht vrij op de bijzondere avondmaalschildering in de absis. Een uitgebreid bezoek alleszins waard.

Kaart

Andere datum aanvragen

Wordt deze rondleiding niet aangeboden op een een moment dat jij kan?

Het is mogelijk om een rondleiding aan te vragen. Voorwaarde is dat je dan wel met een groep van minimaal 4 personen bent. Dat aanvragen kan op met het formulier hieronder.

Rondleiding aanvragen

De aanvrager, dit is de persoon met wie Gilde contact opneemt over de uitvoering van de aanvraag.