De Brandgrens

Prijs
Prijs
Deze rondleiding is niet beschikbaar op een bepaalde datum. Voor een groep van minimaal 4 personen kunt u een andere datum voorstellen.

Inschrijven

Bewaar dit

Adding item to wishlist requires an account

2200
    


 • ‘R’dam Pas’
  Voor een aantal rondleidingen geldt dat u met een Rotterdampas één maal per jaar gratis kunt deelnemen aan een rondleiding.
  In dit geval wordt de  selectieknop met tekst ‘R’dam Pas’ getoond en kunt u aangeven hoeveel personen gebruik willen maken van deze mogelijkheid.


 • ‘R’dam Pas’
  Met een Rotterdam Pas kunt u in de periode van 9 maart tot 31 mei één maal met korting deelnemen aan de rondleiding door de Maastunnel. De prijs bedraagt dan .
  In dit geval wordt de  selectieknop met tekst ‘R’dam Pas’ getoond en kunt u aangeven hoeveel personen gebruik willen maken van deze mogelijkheid.


Informatie rondleidingen:

 • Tel. nr.: 010 2038485
 • rondleiding@gilderotterdam.nl
 • Jaren van ervaring!

Populaire tags

Rondleidingen met deze eigenschappen:

Haven

Nieuwe Maas

Natuur

Kerk

Hoogbouw

Brandgrens 1940

Informatie

 

“Oorlog is zoet tot je het proeft”, met deze spreuk van Erasmus, aangebracht op de ronde zwarte gedenkstenen wordt de brandgrens op verschillende plaatsen rond het centrum gemarkeerd. De grens wordt ook aangegeven met speciale verlichting tussen de stoeptegels. Die verlichting en de gedenkstenen geven de omvang aan van de vuurstorm waarmee het hart van Rotterdam op 14 mei 1940 in de as werd gelegd. De route is in totaal ca. 15 kilometer lang. Om de rondleiding ‘behapbaar’ te houden kan worden gekozen uit drie routes, te weten: 

 1. route A: Centrum/West
 2. route B: Noord
 3. route C: Oost

De route is oorspronkelijk voor scholieren ontwikkeld maar kan ook door volwassenen worden gelopen.

Start

Graag 10 minuten voor het tijdstip verzamelen.

Prijs

Volwassene € 10,00 - kinderen tot 12 jaar € 5,00

Prijs exclusief:

 • Consumpties en eventuele toegangsprijzen
 • Reiskosten naar Rotterdam
Fotos
Beschrijving
Wat kun je verwachten

Zoals 00it Erasmus schreef: “Oorlog is zoet, tot je het proeft”, zo heeft ook Rotterdam in de meidagen van 1940 het ervaren. Op 14 mei 1940 werd Rotterdam, dat zich feitelijk al had overgegeven, getroffen door een Duits bombardement op het centrum. Op enkele uitzonderingen na, te weten het stadhuis, het postkantoor, het toen nog nieuwe beursgebouw, het historische Schielandshuis en enkele minder markante gebouwen ging de gehele binnenstad in een vuurstorm ten onder. 

Om dit bombardement en de verwoesting blijvend te gedenken werd in 2010 langs de ca 14 kilometer lange brandgrens speciaal ontworpen verlichting aangebracht. In de verlichtingsornamenten, ontworpen door Adriaan Geuze herkennen we naast de vlammen de afbeelding van het beeld van Zadkine ‘Man zonder hart’.

Met onze gids wordt langs (steeds een deel) van de grillige brandgrens gelopen waarbij duidelijk wordt dat Rotterdam na het puinruimen, dat op 18 mei 1940 begon, na de oorlog heeft gekozen voor nieuwbouw in plaats van de door de bezetter beoogde reconstructie. De Laurenskerk vormt de enige uitzondering, hoewel ook dit bouwwerk maar net ontsnapte aan de opruimdrift van de Rotterdamse bestuurders in 1940.

Er kan gekozen worden uit 3 routes:

 1. route A: Centrum/West
 2. route B: Noord
 3. route C: Oost

P.S. De route is oorspronkelijk voor scholieren ontwikkeld maar kan ook door volwassenen worden gelopen.

Kaart

Andere datum aanvragen

Wordt deze rondleiding niet aangeboden op een een moment dat jij kan?

Het is mogelijk om een rondleiding aan te vragen. Voorwaarde is dat je dan wel met een groep van minimaal 4 personen bent. Dat aanvragen kan op met het formulier hieronder.

Rondleiding aanvragen

De aanvrager, dit is de persoon met wie Gilde contact opneemt over de uitvoering van de aanvraag.