Wederopbouw

Prijs
Prijs
Deze rondleiding is niet beschikbaar op een bepaalde datum. Voor een groep van minimaal 4 personen kunt u een andere datum voorstellen.

Inschrijven

Bewaar dit

Adding item to wishlist requires an account

2379
    


 • ‘R’dam Pas’
  Voor een aantal rondleidingen geldt dat u met een Rotterdampas één maal per jaar gratis kunt deelnemen aan een rondleiding.
  In dit geval wordt de  selectieknop met tekst ‘R’dam Pas’ getoond en kunt u aangeven hoeveel personen gebruik willen maken van deze mogelijkheid.


 • ‘R’dam Pas’
  Met een Rotterdam Pas kunt u in de periode van 9 maart tot 31 mei één maal met korting deelnemen aan de rondleiding door de Maastunnel. De prijs bedraagt dan .
  In dit geval wordt de  selectieknop met tekst ‘R’dam Pas’ getoond en kunt u aangeven hoeveel personen gebruik willen maken van deze mogelijkheid.


Informatie rondleidingen:

 • Tel. nr.: 010 2038485
 • rondleiding@gilderotterdam.nl
 • Jaren van ervaring!

Populaire tags

Rondleidingen met deze eigenschappen:

Haven

Nieuwe Maas

Natuur

Kerk

Hoogbouw

Brandgrens 1940

Informatie

Met karakteristieke wederopbouwpand ‘De Heuvel’ aan het Grotekerkplein als start- en eindpunt neemt een Gildegids u in een groep van maximaal 15 personen mee op een  wederopbouwwandeling in het centrum van Rotterdam. Een centrum dat op 14 mei 1940 voor het grootste deel werd verwoest. Slechts enkele gebouwen bleven gespaard of werden ‘slechts’ licht beschadigd. Zo bleven onder meer het Stadhuis, het Hoofdpostkantoor, en de Beurs (nog niet helemaal voltooid) behouden en konden in de eerste oorlogsjaren worden hersteld. De gids neemt u in een ca. anderhalf uur durende wandeling onder meer mee naar wederopbouwstraten als de Hoogstraat, de Meent, en de Lijnbaan, maar ook naar gebouwen aan de rand van de brandgrens. Kortom een wandeling die u met andere ogen naar de stad laat kijken.

De wandelingen zijn beschikbaar op 18 mei 2024 om 10, 12, 14 en 16 uur. Aanmelden noodzakelijk.

Start

Graag 10 minuten voor het tijdstip verzamelen.

Prijs

Volwassene € 10,00

Prijs exclusief:

 • Consumpties en eventuele toegangsprijzen
 • Reiskosten naar Rotterdam
Fotos
Beschrijving
Wat kun je verwachten

We kunnen het ons nu nauwelijks meer voorstellen; het centrum van de stad was een grote puinhoop waartussen slechts enkele gebouwen relatief gespaard waren gebleven. Het Stadhuis, het Hoofdpostkantoor, de Beurs en nog wat andere (inmiddels afgebroken) gebouwen stonden er nog en konden na een herstel/afbouw periode weer in gebruik worden genomen. Daarbij kreeg stadsarchitect Witteveen op 18 mei 1940 officieel de opdracht een nieuwe binnenstad te ontwerpen. 18 mei is daarom blijven hangen als startpunt van de wederopbouw. Echt vorm kreeg die wederopbouw met het slaan van de eerste paal, op 31 maart 1941, van de nieuwbouw van de Rotterdamse Bankvereniging (nu ABNAMRO) aan de Coolsingel. Een aantal andere ‘eerste palen’ volgden al snel. Bij de allereerste eerste paal verkondigde K.P. van der Mandele, de voorzitter van de Kamer van Koophandel dat de werderopbouw op 31 maart was begonnen, echter deze datum verdween al snel uit het geheugen, niet in de laatste plaats omdat geen van de ‘oorlogsnieuwbouw’ echt van de grond is gekomen. Van het eerste Bankgebouw waren alleen de fundering en enkele kelders in ruwbouw klaar toen de bouwstop op 1 juli 1942 aan alle bouwactiviteiten een eind maakt.

De echte wederopbouw moest wachten tot na de bevrijding.

 

 

 

Kaart