Virtuele rond­leidingen en lezingen

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Het gemaal Beyerinck

Als je met de metro van het centrum naar Alexander reist, zie je even voor de halte Schenkel aan de rechterkant dit gebouw staan. Het is het gemaal waarmee ooit de Alexanderpolder is drooggemaakt. Het gemaal staat aan de ringvaart van deze polder. Bij Kralingseveer stond een tweede gemaal dat het water uit de ringvaart naar de Nieuwe Maas pompte.

Je kunt je tegenwoordig nauwelijks meer voorstellen maar in het begin van de 19e eeuw lag er tussen Rotterdam en Gouda een uitgestrekt plassengebied, waarvan nu alleen de Kralingse Plas over is. Rond 1840 is eerst de Noordoostelijke helft (nu de Zuidplaspolder) drooggemaakt, rond 1860 volgde het tweede deel dat de naam Alexanderpolder kreeg. Het plan voor de droogmaking is gemaakt door de ingenieur Jan Anne Beyerinck.

Het gemaal was aanvankelijk een stoomgemaal, maar de pompen zijn vervangen door electrische pompen. Deze zijn nog aanwezig maar worden niet meer gebruikt. In de ruimte waar de stoommachines stonden is nu de expositieruimte van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel, want het gebouw ligt nog net op het grondgebied van Capelle. Op zaterdagmiddagen is de expositieruimte gewoonlijk geopend, en gratis toegankelijk.

In mijn lezing Damsteden vertel ik meer over het proces van het ontstaan van polders en droogmakerijen.

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina