Virtuele rond­leidingen en lezingen

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Manna monument Nieuw Terbregge

Wie aan de noordzijde van de A20 rijdt, ziet even voorbij het Terbregseplein op de geluidswal een vreemd uit vangrails opgebouwd platform. De geluidswal is een dijklichaam wat een opslagplaats is voor vervuilde grond en fungeert nu als stadspark van Nieuw Terbregge.

De projectontwikkelaar van destijds en de Gemeente Rotterdam gaven in 2001 opdracht aan Geert van de Camp, Andre Dekker en Ruud Reutelingsprerger voor een kunstwerk in de VINEX-wijk Nieuw Terbregge wat het Observatorium ging heten. Contractueel moest het na de oplevering van de wijk ook weer afgebroken worden. Door bewoner Henk Dijkxhoorn en de Bewonersorganisatie Vereniging Terbregge′s Belang werd een initiatief ontwikkeld om het kunstwerk in 2006 te hervormen naar een oorlogsmonument. Dit ter herdenking aan de voedseldroppings aan het einde van de Tweede Wereldoorlog die op de plek plaats vonden waar nu Nieuw Terbregge is en wat toen weilanden waren. Op 29 april 1945 werd daar 535 ton aan voedsel door de RAF uitgegooid.

Het monument is opgebouwd uit vangrails en hergebruikte stukken asfalt (restafval van een oude bouwweg). In het midden staat een sculptuur met gedenkplaat. Verder staat in een nis een gele staalconstructie, die een stapel voedselpakketten in de buik van een vliegtuig verbeeldt met daarin afbeeldingen van zware bommenwerpers van het type Lancaster. Hierin zijn ook foto′s te zien die in twee stalen dozen geplaatst zijn.

Wat voor het voorbij razende verkeer op de snelweg een lift van Rijkswaterstaat lijkt is dus een (onbekend) monument voor een belangrijk stukje Rotterdamse geschiedenis.

Het monument is gelegen aan het ′Air Commodore Geddespad′, toegang tegenover de Meerum Terwogtlaan 217.

door: Betty Derks

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina