Virtuele rond­leidingen en lezingen

Gilde Rotterdam

Gilde Rotterdam

Stadsplattegrond uit 1550

In 1550 maakte de kartograaf Jacob van Deventer een plattegrond van Rotterdam. In die tijd werd de stad nog begrensd door de Coolsingel in het westen, de Goudse Singel in het noorden en de Blaak en Nieuwe Haven aan de zuidoostkant. Het gebied tussen de Blaak en de Nieuwe Maas was nog niet bebouwd; dit gebied is pas in de 17e eeuw bij de stad getrokken; daarna zijn de Blaak en de Nieuwe Haven als haven in gebruik genomen. In 1550 was het Steiger nog de belangrijkste haven. In het midden van de plattegrond ligt de dam in de Rotte, waar de stad is ontstaan. Het water van de stad naar de Nieuwe Maas was toen nog het laatste stuk van de Rotte; nu kennen we het als Oude Haven.
Ook is te zien dat nog niet het hele gebied binnen de stadsmuren bebouwd was.

Jacob van Deventer heeft de plattegrond gemaakt in opdracht van koning Philips II die toen nog heerste over de Nederlanden; de door Van Deventer gemaakte kaarten worden bewaard in Madrid. Van Deventer heeft van bijna alle steden in de Nederlanden kaarten gemaakt, zij zijn, gezien de middelen van die tijd, verbluffend nauwkeurig.
Philips II had behoefte aan deze kaarten omdat het halverwege de 16e eeuw in de Nederlanden al erg onrustig was, en zijn militairen hadden behoefte aan gedetailleerde informatie over alle steden. Later in de 16e eeuw is inderdaad de opstand uitgebroken die wij kennen als de 80-jarige oorlog, waarbij de Noordelijke Nederlanden zich onafhankelijk maakten van Philips II.

door: Nico Booij

Hop mee naar de volgende locatie
naar vorige pagina