Lezingen

Zeer informatief en boeiend

Gilde Rotterdam geeft graag een interessante lezing

Er is een zeer gevarieerd aanbod van lezingen met een dia-serie. Wilt u meer weten over een lezing, klik dan op het onderwerp in de rechterkolom. Lijkt u dat wat, klik op “lezing aanvragen”. Heeft u vragen over het onderwerp maak dan gebruik van het contactformulier.

De bemiddelingskosten voor lezingen bedragen € 45,-. Wanneer u een aanvraag indient, benaderen wij de presentator; als deze beschikbaar is, verzoeken wij u het bedrag over te maken.

Heeft u zelf een onderwerp waarover u een lezing wilt verzorgen, laat ons dat weten via het contactformulier.

Onderwerpen

Hieronder staan een aantal onderwerpen als voorbeeld. 
Klik op een titel voor meer informatie.

Damsteden

Inwoner van Rotterdam, met een achtergrond in de waterbouwkunde, komt graag een lezing geven over het ontstaan van Rotterdam en andere steden waarvan de naam op ′dam′ eindigt. U hoort een andere geschiedenis van Holland; geen veldslagen en oorlogen maar het werken en leven van de mensen in het veen. De lezing gaat gepaard met een beamer-presentatie.

lezing aanvragen
Voor vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier.


 

Lijn 90, de mooiste busroute vanuit Rotterdam

Vanaf Rotterdam Zuidplein vertrekt buslijn 90 in de richting Utrecht. Het is een van de mooiste busroutes van ons land, die grotendeels over de dijk langs de Lek voert. Uw presentator neemt u mee op deze busroute en laat veel plaatjes zien die onderweg zijn gemaakt. Uiteraard van de wereldberoemde molens van Kinderdijk, maar ook van dorpen en stadjes die worden gepasseerd, van oude boerderijen en uiteraard van de rivier de Lek zelf. Genieten!

lezing aanvragen
Voor vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier.


Een rondleiding door vooroorlogs Rotterdam

Een echte rondleiding door het vooroorlogse Rotterdam kan Gilde u niet aanbieden, maar wel één aan de hand van oude ansichten van uw presentator en andere foto′s. De rondleiding begint bij de (oude) beurs, gaat langs de Boompjes, de Leuvehaven, Coolsingel en Goudse Singel en eindigt bij het Maasstation.

lezing aanvragen
Voor vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier.


de Maastunnel

Nu alweer ruim 80 jaar geleden is men begonnen aan de bouw van de Maastunnel, toentertijd een project met allerlei vernieuwingen. In de presentatie ziet u beelden van ontwerp en bouw, maar ook van de wederwaardigheden tijdens en na de oorlog. Ook wordt nog iets getoond van latere projecten die op de ervaringen van de Maastunnel voortbouwen, zoals de metro.

lezing aanvragen
Voor vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier.


Spoorwegen in en om Rotterdam

De presentatie geeft een overzicht van de geschiedenis van de spoorwegen in en rond Rotterdam, vanaf 1840 tot nu.
De presentatie laat zien hoe de spoorwegen aanvankelijk door de stad werden tegengewerkt,terwijl later af en toe het voortouw werd genomen, zoals met de Hofpleinlijn. Ruime aandacht is er voor de interactie van de haven en de spoorwegen. Bijvoorbeeld wordt aandacht besteed aan het unieke (in elk geval voor Nederland) spoorwegnet in de straten van Rotterdam-Zuid.

lezing aanvragen
Voor vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier.


Veelkleurige Religies in Rotterdam

Rotterdam kent veel verschillende religies. Door deze lezing kunt u kennis maken met de rijke diversiteit in de stad. Door 120 dia′s met toelichting krijgt u een veelkleurig beeld van de oorsprong en stichters, gebruiken en rituelen, feesten, symbolen en gebedshuizen van het Hindoeïsme, Boeddhisme, Jodendom en Christendom, de Islam en het Sikhisme in Rotterdam.
De lezing kan worden gecombineerd met een speelse quiz over deze wereldreligies. Op verzoek kan het accent worden gelegd op een van de wereldreligies of kan een bezoek aan een gebedshuis worden aangevraagd. Bel gerust om het gewenste aanbod voor uw organisatie te overleggen.

lezing aanvragen
Voor vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier.


Virtuele Rondleidingen

Rotterdam in de huiskamer
Naast geplande rondleidingen en rondleidingen op maat, verzorgt Gilde Rotterdam nu ook virtuele rondleidingen. Virtuele rondleidingen zijn rondleidingen door Rotterdam in huiselijke sfeer; gewoon thuis in een ontspannen sfeer, de beziens- en wetenswaardigheden van Rotterdam beleven. De virtuele rondleidingen zijn bedoeld voor mensen die met familie, vrienden, bekenden en huisgenoten meer willen weten over het oude en/of nieuwe Rotterdam. De gids komt bij u langs. 

U kiest welk onderwerp of welk stukje Rotterdam, u vanuit uw stoel wilt beleven. Aan de hand van foto′s vertelt de gids de verhalen en anekdotes zoals “hoe zag Rotterdam eruit in de jaren vijftig”. In een goede sfeer is er interactie tussen gids en toehoorders, “Joh, ik herinner me”.

Kortom een gezellig samenzijn waar verhalen worden verteld en herinneringen worden opgehaald.

Aanvragen virtuele rondleiding
Een virtuele rondleiding kan worden aangevraagd door het invullen van het aanvraagformulier. Een gids van Gilde neemt contact op voor het maken van een afspraak. Daarbij kunnen de wensen voor de route worden besproken. 

Duur, groepsgrootte en kosten virtuele rondleiding
Een virtuele rondleiding duurt anderhalf à twee uur. Het aantal deelnemers per virtuele rondleiding ligt tussen 10 en 15 personen. Meer is mogelijk in overleg.
De kosten van een virtuele rondleiding, bedragen € 45,- eventueel vermeerderd met reiskosten. 

Locatie en voorzieningen
Virtuele rondleidingen worden verzorgd op locatie. Een gids van Gilde zorgt voor de verhalen en foto’s. 

De aanvrager draagt zorg voor een geschikte ruimte, tafel en stoelen. Gebruik van (op locatie aanwezige) apparatuur of eventuele andere wensen gaat in overleg met de gids.

Voor nadere informatie kan contact opgenomen worden met Gilde Rotterdam, telefonisch 010-2038485 of via het contactformulier.