De dam in de Rotte scheidde Waterstad van Landstad. ’Iedereen is dood behalve wij’ een echo op de plek waar de eerste ‘Rotterdammers’ hun sporen in de drassige bodem achterlieten. De Fluitketel, het Potlood, de Kubuswoningen; Modernismen in de oude stad.
Het waterfront, de Oude Haven, de Boompjes met de Vlaggenparade. De strijd om het bruggenhoofd, het bombardement dat er op volgde.
Graag 10 minuten voor het tijdstip verzamelen.
Volwassene € 10,00 - kinderen tot 12 jaar € 5,00
Van Leuvehaven tot Oude Haven, tussen Nieuwe Maas en Hoogstraat. Daar werd Rotterdam tot havenstad , maar het begon er krap te worden. De stad moest uit dat keurslijf breken en sprong naar Zuid. We lopen over de kades waar eens op- en overslag, werven, werkplaatsen, de visafslag, vaten, balen, kisten en manden stonden, staan nu auto’s geparkeerd.
De Luftwaffe maakte een grondig einde aan die handel en nijverheid. Maar er werd weer opgebouwd. Veel kantoren deze keer: assuradeurs, incasso- en handelsbanken, verzekeraars, nog meer banken, expediteurs, administratiekantoren. Nu maken die weer plaats voor heel veel woningen, aanvankelijk nog ingetogen, later steeds kleuriger en vooral hoger. Zoals de Red Apple, de groene Uptown en de gele kubuswoningen. En het Witte Huis, maar die staat er al wat langer.
De havenbekkens – Leuvehaven, Bier- en Wijnhaven – van waterstad zijn gebleven en de oude schepen die er nog liggen geven een kleine indruk hoe het ooit geweest moet zijn.
Wordt deze rondleiding niet aangeboden op een een moment dat jij kan?
Het is mogelijk om een rondleiding aan te vragen. Voorwaarde is dat je dan wel met een groep van minimaal 4 personen bent. Dat aanvragen kan op met het formulier hieronder.