Buitenplaats de Tempel

Prijs
Prijs
Deze rondleiding is niet beschikbaar op een bepaalde datum. Voor een groep van minimaal 4 personen kunt u een andere datum voorstellen.

Inschrijven

Bewaar dit

Adding item to wishlist requires an account

2183
    


 • ‘R’dam Pas’
  Voor een aantal rondleidingen geldt dat u met een Rotterdampas één maal per jaar gratis kunt deelnemen aan een rondleiding.
  In dit geval wordt de  selectieknop met tekst ‘R’dam Pas’ getoond en kunt u aangeven hoeveel personen gebruik willen maken van deze mogelijkheid.


 • ‘R’dam Pas’
  Met een Rotterdam Pas kunt u in de periode van 9 maart tot 31 mei één maal met korting deelnemen aan de rondleiding door de Maastunnel. De prijs bedraagt dan € 4,00.
  In dit geval wordt de  selectieknop met tekst ‘R’dam Pas’ getoond en kunt u aangeven hoeveel personen gebruik willen maken van deze mogelijkheid.


Informatie rondleidingen:

 • Tel. nr.: 010 2038485
 • rondleiding@gilderotterdam.nl
 • Jaren van ervaring!

Populaire tags

Rondleidingen met deze eigenschappen:

Haven

Nieuwe Maas

Natuur

Kerk

Hoogbouw

Brandgrens 1940

Informatie

Buitenplaats “De Tempel” is een historisch landgoed met statige lanen, een landschappelijk park en formele tuinen rondom een een neoclassisistsch (gebouwd in 1937) landhuis aan de Schie. Naast de in Engelse landschapsstijl aangelegde  tuin, met daarin de oudste eik van Rotterdam, met de fraaie lanen, slingerende paden en schilderachtige bruggetjes ligt er een formele tuin met geometrische vijvers én een unieke beeldencollectie. De tuinen van “De Tempel” en het naastgelegen Landgoed Nieuw Rodenrijs zijn sinds 2021 in beheer bij Natuurmonumenten. De gebouwen op zowel “De Tempel”en “Nieuw Rodenrijs” worden als ouderhuisvesting geëxploiteerd en ontwikkeld  door Golden Years. Lidmaatschap van Natuurmonumenten bevelen we van harte aan!

Start

Graag 10 minuten voor het tijdstip verzamelen.

Prijs

Volwassene € 10,00 - kinderen tot 12 jaar € 5,00

Prijs exclusief:

 • Consumpties
 • Reiskosten naar Rotterdam
 • Eventuele kosten entree
Fotos
Beschrijving
Wat kun je verwachten

UITGEBREIDE BESCHRIJVING

De Buitenplaats de Tempel met statige lanen, een landschappelijk park en formele tuinen rondom een neoclassicistisch (1937) wit landhuis aan de Schie. In het landschapsdeel van het park staat onder meer de dikste en oudste eik van Rotterdam!

 Het landgoed ligt samen met’Nieuw Rodenrijs’ op dezelfde kreekrug waarop vanaf de 11de eeuw het dorp Overschie, in 1941 ingelijfd bij Rotterdam, is ontstaan.
De veel oudere naam ‘De Tempel’ ging  in 1751 over op de hofstede Berkeloord die werd verbouwd tot ‘hofstad De Tempel’ met stal, koetshuis, oranjerie, tuinaanleg en waterwerken. De groenaanleg bestond oorspronkelijk uit drie delen: voortuin, achtertuin en landschappelijk park. Aan de voorzijde van het huis ligt een vijverpartij. Ten oosten van het huis is ook een waterpartij met daarachter de moestuin. Veel van deze oorspronkelijke elementen zijn ook  nu nog herkenbaar.
In 1936 werd De Tempel verkocht door Helena Christina Suermondt  aan A.H.J. van Beek. Die in 1937 een nieuw huis in neoclassicistische stijl liet bouwen naar ontwerp van  de architect H. Sutterland.
In 1947 werd de buitenplaats verkocht aan de gemeente Rotterdam die het in 1949 eerst in gebruik nam als sociaal en cultureel centrum en later (een ’70-ger jaren) verhuurde aan het Delta-ziekenhuis.

Na jaren van onduidelijk beheer van het hoofdgebouw zijn begin 2020 overeenkomsten gesloten met Natuurmonumenten voor beheer en herstel van de groenstructuur van De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rodenrijs. De tuinen van beide landgoederen zijn nu verbonden.

Kaart

Andere datum aanvragen

Wordt deze rondleiding niet aangeboden op een een moment dat jij kan?

Het is mogelijk om een rondleiding aan te vragen. Voorwaarde is dat je dan wel met een groep van minimaal 4 personen bent. Dat aanvragen kan op met het formulier hieronder.

Rondleiding aanvragen

De aanvrager, dit is de persoon met wie Gilde contact opneemt over de uitvoering van de aanvraag.